Što mislite kakvu sliku o nama imaju vlastita djeca?

Djeca nas vide u svim životnim situacijama i izdanjima: i umorne i tužne i sretne… Plačljive, neraspoložene, bijesne… I kad se deremo, svađamo, kukamo, držimo lekcije, ljutimo, tjeramo ih da uče, jedu, pišu zadaće, slušaju nas … Vide nas i kao nježne; kad ih grlimo, ljubimo, tješimo, mazimo, čitamo im priče, igramo se s njima ili se ne igramo jer nemamo vremena zbog posla, telefona, obaveza, problema… Djeca vide sva naša lica. Oni nas poznaju najbolje. I kad smo dobri. I kada to nismo.

Ali, jeste se ikada pitali, kako nas zaista djeca vide? Što misle o nama?

Djeca su u školi dobila zadatak nacrtati svoju majku i napisati joj pismo, a povodom Majčinog dana. Većina djece je svoje mame nacrtala s najljepšim osmijehom na licu, u lijepim bojama, vesele i sretne. I napisala su im pisma. Predivna pisma. I bez obzira što nije svaki dan ružičast, što niti nama majkama kao niti djeci nije uvijek sve po špagi, idealno niti po protokolu, djeca ipak vide ono najbolje u nama! Oni vide sve najljepše na nama, pa čak i ono što mi možda nismo znali da imamo tako dobro ili lijepo. Eto, djeca to vide. Samo dobro. I samo lijepo.

* Fotografija: Privatna arhiva

Djeca znaju kad smo ljute, umorne i neraspoložene. Vide to, ali nam ne uzimaju za zlo. Djeca znaju kad smo iscrpljene nakon povratka s posla i da nam se baš ne da igrati s njima…Vide to, ali nam ne zamjeraju. Naša djeca jako dobro znaju kada smo ljute i zašto vičemo na njih, prijetimo kaznama… Ali nam niti to ne uzimaju to za zlo. Oni jako dobro znaju razliku između izgleda lica kada se mrštimo i kada se smijemo. Sve to djeca znaju, jer vide. Djeca osjećaju sva naša raspoloženja i filtriraju ih. Ostaju im u sjećanju ona naša najljepša izdanja.

I kada pitate dijete kakva je tvoja mama, opiši je, nacrtaj… Dijete će naslikati najljepšu sliku, u najljepšim bojama, s najljepšim osmijehom na licu, predivnom kosom, očima… Djeca nas vide u najsjajnijem izdanju. Djeca vide samo dobro u nama majkama.

Mnoge majke vrlo emotivno reagiraju na slike i pisma djece, jer ih djeca svojim idealiziranjem i u opisima dižu u nebesa. Dirne nas, priznajmo si, jer znamo kako nismo uvijek idealne, niti najbolje, niti savršene, ali… Dajemo sve od sebe! Trudimo se. E, oni nas baš tako vide. Djeca zaista vide ono najbolje u nama! 

Ako vas je dijete nacrtalo bez osmijeha ove godine, nema razloga za brigu. Možda ste ipak malo više bili umorni nego nasmijani… Godina je zaista bila teška za svih, na žalost… Ali, zato neka vam upravo ta „slika bez osmijeha“ bude poticaj i motivacija da se ipak malo više osmjehnete životu, kao i trenucima koje provodite s djecom. Možda već idući Majčin dan vaša slika bude s osmijehom 🙂

Djeca vide sve. Djeca pamte sva naša raspoloženja i izdanja, ali sjećati će se uvijek maminog osmijeha i svakog trenutaka koje smo proveli s njima u igri, šetnji… Djeca se neće sjećati ulaštenog poda, čiste kuhinje, opeglane robe, naše karijere, briga ili problema. Oni će se zauvijek sjećati naših trenutaka provedenih s njima. Posebno onih trenutaka s osmijehom. Takve trenutke zauvijek pamte!

Mame, osmjehnite se životu! Sretan vam Majčin dan!

Autor teksta: Ivana Grabar

  • Tekst napisala: Ivana Grabar
  • Kontakt: ivana@pinkpen.com.hr
  • Naslovna fotografija: Pixabay.com
  • Fotografija / crtež: Privatni arhiv